În aceste zile, până pe 8 iunie 2014, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, se poate vizita cea de a doua parte a expoziției ”Rembrandt - Apogeul Artei Gravurii”. Această a doua parte a expoziției este dedicată portretelor. Portrete de bărbați, portrete de femei, schițe de studiu - toate te poartă într-un univers al gravurii secolului al XVII-lea. Printre gravurile prezentate se numără și câteva care care îi reprezintă pe evrei.
Printre portretele bărbătești, două sunt ale unor evrei. Primul dintre acestea îl reprezintă pe rabinul Samuel Menasseh ben Israel (1604-1657) una dintre figurile remarcabile de evrei sefarzi care au venit în Olanda deschizând noi căi pentru un număr mare de refugiați fără adăpost ce scăpaseră din beciurile Inchiziției. Este ales în Consiliul rabinic din Amsterdam și ajunge foarte repede cel mai cunoscut predicator în noul centru mondial al evreilor sefarzi. A fost unul din prietenii apropiați ai lui Rembrandt, care în 1636 a realizat această gravură.
Rabinul Samuel Menasseh ben Israel |
Un alt portret de bărbat evreu, expus printre gravurile maestrului Rembrandt, este cel al medicului Ephraim Bonus (1599-1665). Medic proeminent în Amsterdam ce provine dintr-o familie de evrei sefarzi, a fost unul dintre susținătorii lui Mehasseh ben Israel și de aici apropierea de Rembrandt.
Medicul evreu Epraim Bonus |
Cel de-al treilea portret de evreu ce se găsește în expoziția de la Cluj, este unul feminin și este intitulat ”Mica mireasă evreică”. Portretul o reprezintă de fapt pe Saskia van Uylenburgh, soția lui Rembrandt.
Saskia pozând în Mica mireasă evreică |
Este cunoscută afinitatea lui Rembrandt pentru evrei, fapt care provine poate și din vecinătatea artistului cu numeroși evrei care se stabilesc în ceea ce avea să devină ”cartierul evreiesc” al Amsterdamului. Unii exegeți îl suspectează că s-ar fi convertit la iudaism, fapt nedemonstrat încă.
După Cluj-Napoca, următorul oraș care va găzdui expoziția ”Rembrandt - Apogeul artei gravurii” va fi Timișoara. Aici, expoziția va fi deschisă în perioada 10 decembrie 2014 - 10 martie 2015.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu