În perioada 26-29 iunie 2014, s-a desfășurat la Galați cea de a VIII-a ediție a Universității Comunității Evreiești Europene, cunoscută sub numele Bereshit. Îndrăgitul program Bereshit este rodul bunei colaborări între JDC (The American Jewish Joint Distribution Committee) și FCER (Federația Comunităților Evreiești din România). Organizatori, alături de cele două instituții deja amintite, sunt JCC (Centrul Comunitar Evreiesc) și Comunitatea Evreilor din Galați. Devenit deja o tradiție în comunitățile evreiești din România, programul ”Bereshit” presupune o serie de prelegeri ale unor importanți profesori din Israel, legate de tradiții și obiceiuri evreiești, istoria Israelului, probleme actuale ale lumii iudaice.
”Comunitatea evreiească în trecut, prezent și viitor” este tema centrală a acestei ediții ce a avut loc la Galați. O temă cum nu se poate mai potrivită pentru Comunitatea Evreilor din Sălaj, recent constituită. Președintele acesteia, Dan Has a participat alături de alți câteva sute de evrei din toate comunitățile din țară, la această întâlnire care presupune dincolo de prelegeri și dezbateri și o ocazie de a experimenta viața evreiască autentică prin participarea la Kabalat și Oneg Şabat, rugăciuni specifice, dezbateri variate legate de iudaism. Cu această ocazie, președintele Comunității Evreilor din Sălaj a prezentat câteva din realizările făcute de când a venit în fruntea comunității și a împărtășit celor prezenți câteva din intențiile de viitor.
La Bereshit 8 - Galați, au conferențiat distinși profesori din Israel, care au ridicat standardul acestei întâlniri. Astfel, dr.AVI AVIDOV senior-lector de istorie antică la Colegiul Academic ”Beit Berl” din Israel, absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității din Tel Aviv având un doctorat la prestigioasa universitate Cambridge din Marea Britania, a susținut o prelegere cu tema ”Diaspora evreiască în Imperiul Roman”.
Dr.ALON PARKER, specialist în istoria Israelului modern, și-a obținut doctoratul la Universitatea din Tel Aviv cu teza ”Self-imagistica variatelor mișcări de kibuțuri vis-a-vis de Statul Israel, 1948-1958 - O analiză comparativă”. La întâlnirea de la Galați, a prezentat un interesant material intitulat ”Criza kibuțurilor în anii 50 ca expresie a schimbării Israelului, pe drumul de tranziție de la Isusv la Stat”.
Întâlnirea de la Galați, vine în contextul în care la sfârșitul lunii aprilie a fost reinaugurat Templul Meseriașilor din Galați, ce datează din 1896. Așa cum se arată în cuvântul de bun venit, adresat de dr.Aurel Vainer - președintele Federației Comunităților Evreiești din România și de Israel Sharli Sabag - director general JOINT pentru România, Serbia, Bosnia-Herzegovina și Macedonia ”Templul Meseriașilor din Galați nu mai este astăzi doar un bun al comunității, ci un monument din patrimoniul național românesc și chiar internațional, o atracție turistică a orașului. Joint România, împreună cu FCER, a donat Templului din Galați parohetul, acoperământul pentru Aron Kodesh (Chivotul unde se păstrează sulurile de Tora), ca simbol al vieții pentru viitorul acestei comunități”.
Tot cu acestă ocazie, JDC aniversează 100 de ani de existență. Este un moment de bilanț, iar Bereshit 8 - Galați este ocazia reafirmării unui parteneriat de nădejde cu FCER, parteneriat ce se speră a fi îmbogățit reciproc în anii care vor urma.
Reamintim că precedentele ediții ale acestui program au avut loc în Sinaia, Piatra-Neamț, Brașov, Timișoara, Iași, Oradea și Cluj-Napoca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu