luni, 19 iunie 2017

Noaptea Sinagogilor deschise ,Havdalah la Simleu Silvaniei

          Pentru prima data, proiectul Noaptea Sinagogilor deschise a fost inclus în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an. Acesta este deja un eveniment binecunoscut, la care participa foarte multi oameni si care are loc o data pe an. Este un proiect european, desfasurat la nivel international, iar anul acesta se află la cea de-a 13-a editie. Peste 3000 de muzee din toata Europa, din 30 de tari isi deschid portile catre public in aceeasi noapte si la aceeasi ora.
       Evenimentul din acest an, desfasurat in noaptea 20-21 mai 2017, are si o surpriza importanta: pentru prima dată au fost incluse în acest eveniment si sinagogile din tara si  Bucuresti, in cadrul proiectului Noaptea Sinagogilor deschise.
          In judetul Salaj evenimntul Noaptea Sinagogilor s-a desfasurat in Simleu Silvaniei , la Sinagoga muzeu a Holocaustului in Transilvania de Nord , singura sinagoga din judetul Salaj. Deshiderea programului a inceput cu oficierea ceremoniei de iesire din Shabbat ,Havdalah , care a fost facuta de catre presedintele Comunitatii Evreiesti Zalau-Salaj , domnul Dan Has , care a rostit  binecuvantarea de Havdalah , iar Petre Gross a tradus-o in limba romana.
       La acest eveniment au participat membrii Comunitatii Evreilor din Salaj , elevi , si oameni care au dorit sa cunoasca mai multe despre traditiile si istoria evreilor.




 





               Poza de grup impreuna cu un grup de elevi care au participat la Havdalah
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu