joi, 9 octombrie 2014

Evenimente comemorative la Zalău

Comunitatea Evreilor din Sălaj s-a raliat activităților comemorative ce au avut loc în toată țara, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului în România. Așa cum am amintit și într-o postare anterioară, la Zalău au fost organizate o serie de activități comemorative la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, printr-un parteneriat între acestă instituție de învățământ și Comunitatea Evreilor din Sălaj. Este prima acțiune de anvergură a comunității în domeniul educațional, al implicării în proiecte educative ce au rol de a promova cultura și tradițiile iudaice. De data aceasta, evenimentul la care au participat membri comunității nu este unul vesel ci unul de comemorare, de aducere aminte și de cinstire a memoriei celor care au pierit în condiții tragice. Holocaustul - pe care probabil nu o să-l înțelegem pe deplin niciodată, a însemnat cel mai negru capitol din istoria omenirii. Tocmai de aceea, inițiative elevilor și profesorilor de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău este salutară.

elevi, profesori, urmași ai supraviețiutorilor Holocaustului și membri ai comunității la Cimitirul Evreiesc din Zalău

Instituția școlară amintită, beneficiază de un colectiv de cadre didactice cu inițiativă, care se implică în organizarea multor altor activități și proiecte educative extrașcolare. Profesorii de istorie, doamnele Iuga Mariana și Chiș Anca au organizat în fiecare an activități de comemorare. De data aceasta, grație parteneriatului dintre școală și comunitatea evreilor sălăjeni, activitățile de comemorare au fost mult mai vizibile.


se pun bazele unei colaborări între Comunitatea Evreilor din Sălaj și Colegiul Tehnic API
Astfel a fost amenajată în holul principal al școlii o expoziție cu postere primite de la Institutul Yad Vashem, prin care elevilor le sunt arătate prin imagini, grozăviile Holocaustului sub titlul ”Cum a fost posibil?”. Expoziția va rămâne câteva zile pentru a putea fi văzută de câți mai mulți elevi. la vernisajul expoziției au participat și membri ai Comunității Evreilor din Sălaj în frunte cu președintele acesteia Dan Has. 





Directorul unității profesor Lung Ioan  a vorbit elevilor despre evenimentul de comemorare, amintind că această zi a fost oficiată printr-un decret din 2004. A prezentat activitățile ce vor avea loc și a mulțumit membrilor comunității evreilor pentru implicare în acest proiect.


președintele Dan Has alături de directorul Ioan Lung și profesoare Mariana Iuga
Prezent la eveniment, președintele Comunității Evreilor din Sălaj, domnul Dan Has a ținut să sublinieze importanța organizării unor activități educative cum este și acesta. A rostit în ebraică rugăciunea Izkor / Hazkarat Neșamot - rugăciune pentru toți cei care au pierit în Holocaust. Rugăciunea a fost apoi tradusă în limba română de domnul Călin Lucaci, membru al comunității evreilor sălăjeni. 


Dan Has rostind rugăciunea Izkor

membri comunității evreilor din Sălaj prezenți la evenimentul de comemorare
Deosebit de emoționant a fost momentul în care urmași ai victimelor Holocaustului au fost amintite în câteva cuvinte drama prin care au trecut familiile lor. Doamna Ana Cocu (Goldglos) a povestit dramaticele momente ale deportării părinților ei, grozăviile din ghetouri și apoi cele din lagărele de concentrare. La fel au povestit și surorile Davidovici despre modul în care familia lor a fost exterminată la Auschwitz. A fost o adevărată lecție de istorie orală, elevii au fost foarte impresionați de cele auzite.



După acest moment, un grup de elevi însoțiți de doamnele profesoare Chiș Anca și Irimeș Andreea și de domnul profesor Matyas Mirel au vizitat împreună cu membri comunității evreilor, Cimitirul Evreiesc din Zalău. Aici au ascultat relatări legate de tragicele evenimente de cum 70 de ani și au depus simbolic flori la mormintele și pietrele funerare ce amintesc de victimele holocaustului. Doamna Ana Cocu a pus pietre, conform tradiției iudaice la mormântul bunicului ei, iar elevii și profesorii au depus flori la mormântul familie Szinétar. A fost ales în mod simbolic aceste pietre funerare, pentru că pe de o parte pe una dintre pietre apare mențiunea ”deportat și ucis la Auschwitz”, iar pe de altă parte pentru că familia Szinétar a fost una dintre cele mai respectabile familii de evrei din Zalău.

doamna Ana Cocu la morműntul bunicului ei
elevi de la API în vizită la Cimitirul Evreiesc cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului 

flori la mormântul celor dispăruți la Auschwitz
depuneri de flori la mormântul familiei Szinétar


Un alt grup de elevi, însoțiți de doamna profesoară Iuga Mariana au vizionat emoționantul documentar Anne Frank - despre viața și jurnalul adolescentei care a fost deportată și ucisă în lagărul de exterminare de la Auschwitz, cu doar câteva luni înainte de terminarea războiului și eliberarea lagărului.

Mai trebuie amintit faptul că tot cu această ocazie, doamnele profesoare de istorie au întocmit un material informativ care a fost distribuit profesorilor diriginți pentru a fi folosit la orele de dirigenție. 

Ne exprimăm speranța ca astfel de activități educative să continue și pe viitor, membri Comunității Evreilor din Sălaj exprimându-și dorința de implicare în dezvoltarea unor proiecte comune.

Text și fotografii  prof. Mirel Matyas

Un comentariu: