miercuri, 8 octombrie 2014

Și la Zalău se comemorează Ziua Națională a Holocaustului în România

În fiecare an, ziua de 9 octombrie este dedicată comemorării victimelor Holocaustului, acea pată neagră din istoria omenirii, când un popor întreg a fost aproape de exterminarea totală pentru singura vină că a fost altfel. Ziua Națională de Comemorare Holocaustului în România a fost instituită în 2004 pentru a comemora evreii dar și romii care au pierit în Holocaust. Cu această ocazie, în toată țara au loc o serie de manifestări a căror rol este de a păstra vie memoria celor care au murit în condiții tragice. 


Monumentul victimelor Holocaustului din cimitirul evreiesc Jibou



La Zalău, elevii și profesorii Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” vor comemora Ziua Națională a Holocaustului în România, alături de reprezentanți ai Comunității Evreilor din Sălaj, grație unui proiect educativ inițiat de doamna profesoară Iuga Mariana. 

Astfel profesorii de istorie ai școlii: doamnele Iuga Mariana și Chiș Anca au pregătit un material informativ ce va putea fi folosit de către diriginți la clasele lor. De asemenea, în holul principal al școlii va fi amenajată o expoziție comemorativă. La vernisaj va fi prezent și președintele Comunității Evreilor din Sălaj, domnul Dan Has, alături de alți evrei, urmași ai victimelor Holocaustului.

Alte două activități sunt propuse a se desfășura în ziua de 9 octombrie 2014. Un grup de elevi ai aceleiași școli vor viziona documentarul Anne Frank - o mărturie zguduitoare a ceea ce a însemnat Al Doilea Război Mondial în viața unei adolescente evreice. Un alt grup de elevi se va deplasa alături de membri Comunității Evreilor din Sălaj la cimitirul evreiesc din Zalău, unde vor depune o coroană d eflori și vor aduce un omagiu celor care au fost victimele Holocaustului.

Vom reveni cu imagini d ela aceste activități. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu