marți, 23 iunie 2015

Hanuka sărbătorită la Șimleu Silvaniei

Hanuka este una dintre marile sărbători evreiești. O sărbătoare a Luminii, o sărbătoare veselă, plină de speranță. O sărbătoare cu semnificație aparte pentru evreii din Sălaj care au retrăit miracolul de Hanuka: a fost înființată comunitatea evreilor din Zalău - Sălaj. După ce mai bine de 70 de ani, puținii evrei care au mai rămas în urma Holocaustului au fost afiliați ca obște la comunitățile din județele vecine, iată că după trei ani de organizare și insistențe din partea lui Dan Has, comunitatea a fost reînființată.


În data de 18 decembrie 2014, în cea de a treia zi de Hanuka, la Sinagoga din Șimleu Silvaniei s-au strâns peste 100 de persoane, evrei și simpatizanți ai acestora, oficialități locale, reprezentanți ai mass-media. Evenimentul a fost unul emoționant, atât prin prisma sărbătorii de Hanuka, cât mai ales al celui prin care, în prezența domnului dr. Aurel Vainer - președinte al Federației Comunităților Evreilor din România și deputat în Parlamentul României, a fost oficial anunțată existența din punct de vedere juridic al Comunității Evreilor din Zalău - Sălaj.

La invitația lui Dan Has, președintelui Comunității Evreilor din Zalău - Sălaj, la eveniment au participat o delegație a comunității evreilor din București, condusă de însuși președintele F.C.E.R - dr.Aurel Vainer și de consilierul acestuia domnul Silvian Horn. De asemenea au fost alături de noi și reprezentanți ai evreilor din comunitățile Oradea și Satu-Mare, ultima comunitate reprezentată de președintele acesteia domnul Decsei Nicolae. 

De la un eveniment atât de important nuu puteau lipsi liderii spirituali ai comunității. Au fost de față rabinul Zwika Kfir - rabin de Brașov, Timișoara și Sălaj, respectiv rabinul Shraia Kav - rabinul Transilvaniei. Ne-au onorat cu prezența și prim edilii orașului gazdă Șimleu Silvaniei dar și al municipiului reședință de județ, Zalău. Primarul orașului Șimleu Silvaniei, domnul Septimiu Țurcaș este un vechi prieten al evreilor sălăjeni, aici în  orașul de la poalele Măgurii desfășurându-se de-a lungul timpului mai multe evenimente comemorative și cu sprijinul primăriei. Domnul primar al municipiului Zalău, Radu S.V. Căpîlnașiu a fost prezent pentru prima dată la un astfel de eveniment, gestul domniei sale fiind unul de normalitate, de deschidere spre o comunitate care s-a dovedit a fi întotdeauna una dornică de colaborare.

Cine suntem. Ce am făcut.
În deschiderea întâlnirii, domnul Dan Has a mulțumit celor prezenți pentru participare și a amintit câteva din realizările comunității pe care o conduce: În ultimii trei ani am derulat o serie de activități fie în parteneriat cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, fie coordonate de către noi. Dintre acestea amintim: participarea la Shabat-uri, la toate sărbătorile religioase, serbarea Anului Nou Evreiesc (Roș Hashana), Yom Kipur,  Simcha Tora, Sucot – sărbătoarea corturilor, Comemorarea a 70 de ani de la deportările evreilor din Transilvania de Nord, vizita Evei Mozes Kor la Porț, în Sălaj, participarea la călătoria comemorativă la Auschwitz, comemorarea Zilei Holocaustului în România în parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău” - a spus Dan Has în discursul său.

Vivat, cresceat, floreat - mesajul președintelui F.C.E.R
A fost invitat să ia cuvântul domnul dr.Aurel Vainer, preşedintele F.C.E.R. În alocuţiunea sa, acesta a vorbit despre cum a ajuns să fie înfiinţată comunitatea evreilor din Zalău - Sălaj: ”la inițiativa acestui domn care a spus vrem să refacem comunitatea la Zalău - nu s-a lăsat până nu ne-a convins să facem ce am făcut. Și eu îl susțin că este o minune. Îmi amintesc că am mai fost în Sălaj și m-am întâlnit cu viitoarea comunitate, acum este altceva, e mai largă și cred că cu ajutorul lui Dumnezeu o să se dezvolte mereu și populația românească, populația celorlalte minorități n-au decât să câștige prin dezvoltarea comunității evreilor”. Domnia sa a mai adăugat ”este o expresie latinească - Vivat, Cresceat, Floreat - să trăiască, să crească și să înflorească comunitatea evreilor din Sălaj într-o perfectă armonie cu toți ceilalți locuitori ai acestui județ.”

La finalul luării de cuvânt, domnul dr.Aurel Vainer a ţinut să-i înmâneze președintelui noii înființate comunități, un cadou constând într-un hanukiah - sfeșnic cu 9 brațe, folosit special de sărbătoarea de Hanuka.

Oficialitățile locale alături de evrei
 Au fost invitaţi să ia cuvântul cei doi primari prezenţi la eveniment. Domnul Septimiu Țurcaș - primarul orașului Șimleu Silvaniei, a făcut o legătură între minunea de Hanuka și ”minunea” salvării de la distrugere a Sinagogii din orașul a cărui edil este. ”Vrem ca importanta comunitate evreiască care a fost în jurul Șimleului să fie respectată prin tot ce se întâmplă aici” - a spus primarul Șimleului.

Și primarul municipiului Zalău, domnul Radu S.V. Căpîlnașiu a adresat un mesaj de felicitare comunității evreilor sălăjeni și i-a asigurat de tot sprijinul său. A dat exemplu relația de prietenie pe care a avut-o în copilărie cu un evreu.

Rabinii au cuvântul
Primul care s-a adresat celor prezenți a fost rabinul Zwika Kfir. A vorbit în limba engleză, traducerea fiind asigurată de domnul Daniel Stejerean - director al Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. Rabinul a vorbit de miracolul de Hanuka, de lumina care a fost aprinsă la Șimleu și de speranța că ea va fi dusă mai departe și la Zalău. ”Haideți să aducem mai multă lumină și să aprindem lumânările de Hanuka” - a fost îndemnul rabinului pentru toți cei prezenți.

Rabinul Transilvaniei, Shraia Kav a vorbit despre însemnătatea acestei sărbători: ”Hanuka este o sărbătoare importantă și poporul evreu o sărbătorește. Nu Roș Hashana - anul nou evreiesc, nu Yom Kipur, nici Purim - peste 95% din poporul evreu sărbătorește Hanuka. De ce? Este o sărbătoare fericită, iar fericirea vine cu speranță”.

Aprinderea lumânărilor de Hanuka. Cadori pentru copii
Conform obiceiului, copii au fost cei care au aprins lumânările de Hanuka. A fost poate cel mai emoționant și mai solemn moment al evenimentului. Apoi copiii au primit cadouri constând în dulciuri, ce le-au fost oferite de către Federația Comunităților Evreilor din România - prin președintele acesteia, dr.Aurel Vainer dar și de Comunitatea Evreilor din Zalău - Sălaj - prin președintele acesteia Dan Has. Un obicei de Hanuka, mult îndrăgit de copii, este oferirea de ”bănuți de ciocolată” - gelt.

Cântece și bucurie. 
Faptul că Hanuka este o sărbătoare veselă, a fost evidenţiat pentru toţi cei de faţă prin cântecele membrilor comunităţii evreilor din Bucureşti care au dăruit un cadou muzical pentru toți cei de față. S-a cântat în ebraică, în spaniolă sau în română. Deodebit de emoționant a fost refrenul ”Să fie pace în lume / să fie pace în lume / să fie pace, pace / pace pe pământ”. 

Sărbătoarea de Hanuka s-a mutat apoi la restaurantul Castle Inn din Șimleu Silvaniei, acolo unde toți invitații au continuat să se bucure. Meniul a fost unul de sărbătoare, evenimentul fiind organizat de către Dan Has - președintele comunității evreilor din Zalău - Sălaj cu sprijinul F.C.E.R. 

Semnificația sărbătorii de Hanuka
Un moment deosebit a fost acela în care domnul deputat dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunității Evreilor din România a ținut să le vorbească celor de față de miracolul de Hanuka. Domnia sa a explicat contextul istoric prin care, candela din Templu avea să ardă printr-o minune dumnezeiască opt zile în loc de una singură. 

Hanuka este o sărbătoare ce semnifică rededicarea Templului din Ierusalim, în urma victoriei condusă de frații Macabei (165-163 î.e.n) asupra monarhiei seleucide din Siria care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze toate popoarele de sub dominația sa. Conform tradiției, după victoria Macabeilor, în Templul din Ierusalim a mai fost găsit ulei nepângărit, care permitea arderea candelei (menora) pentru o singură zi. Aici a intervenit minunea lui Dumnezeu, care a făcut ca uleiul din candelă să ardă timp de opt zile, suficient să permită Menorei să fie aprinsă până când uleiul proaspăt a fost presat și pregătit pentru folosire. 

De aceea, în cele opt zile cât durează sărbătoarea de Hanuka, se folosește în scop ritualic o menora specială, cu opt brațe numită Hanukia. Obiceiul (Beit Hillel) este ca în prima seară să se aprindă o lumânare, în cea de a doua seară două lumânări, trei în a treia seară etc. până în a opta seară când se aprind toate cele opt lumânări. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu