duminică, 7 decembrie 2014

Întâlnire a evreilor sioniști la Brașov

În perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2014, s-a desfășurat la Brașov o întâlnire a mișcării sioniste din România, intitulată PEGHISHA Chaf-Tet beNovember, întâlnire la care a participat și Dan Has - președintele Comunității Evreilor din Sălaj. Evenimentul a fost organizat de Asociația Sionistă din România cu sprijinul Comunității Evreilor Brașov-România și s-a desfășurat la Sinagoga Beith Israel din Brașov.





Pe parcursul celor 4 zile, cei prezenți au avut ocazia să sărbătorească împreună Shabat-ul dar și să participe la o serie de mese rotunde și dezbateri a căror teme centrale a fost sionismul și direcțiile de acțiune ale acestei mișcări evreiești.

Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, tema mesei rotunde a fost: ”Am Israel și Eret Israel o legătură milenară” iar cea a dezbaterii la care au participat și personalități ale culturii și cultelor din Brașov ”Renașterea Statului Israel și locul său în lumea modernă”. Seara s-a încheiat cu o proiecție de filme documentare despre partajarea Palestinei prin Hotărârea ONU din 29 noiembrie 1947.



Ziua de duminică, 30 noiembrie 2014 a fost dedicată atelierelor de lucru, în care s-a discutat despre drama prin care a trecut Statul Israel de la înființarea sa și până în prezent. Temele celor patru panel-uri au fost ”Planul de partajare ONU. De la principii la decizii”, ”Războiul  de independență. Cauze și consecințe”, ”Războiul de șase zile. Schimbarea de paradigmă. Visul sionist, credința iudaică și realitatea israeliană”, respectiv ”Drama refugiaților. responsabilități și soluții politice. Două state sau pacea cu lumea arabă?” .






Întâlnirea de la Brașov s-a încheiat luni 1 decembrie 2014, cu un moment organizatoric al celui de la 37-lea Congres al Organizației Sioniste Mondiale (WZO) și cu dezbaterea ”Israel și comunitățile din diaspora. Antisionismul”.

Speakeri și moderatori ai atelierelor de dezbateri au fost: Adi Cupermann (Iași), Marco Katz (București), Tiberiu Roth (Brașov), Eva Galambos (București), dr.Ițhac Miron (Piatra Neamț), Valer Plugaru (Brașov), dr.Aurel Vainer - președintele AFCER, Ionel Schlesinger (Arad), Roby Roth (București / Brașov), Ianfred Silberstein (București), Cristi Ezri (București), Marius Marcovici (București), Dana Marinescu (București), dr. Lya Beniamin (București), dr.Harry Kuller (București), Andrei Schwartz (Timișoara), Natalia Gross (București), Boris Mehr (București) și rabinul Zvika Kfir (Israel).

Trebuie amintit faptul că în România, la Focșani s-a desfășurat între 30-31 decembrie 1881, Primul Congres Sionist al asociațiilor ”Iubitorilor Sionului”. Cu acestă ocazie a fost intonat pentru prima dată ”Hatikva” - care a devenit ulterior imnul Statului Israel. (sursa: wikipedia)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu