joi, 25 septembrie 2014

Rosh Hashanah 5775

Fiecare civilizație, fiecare cultură are propriul său calendar. Și poporul evreu, unul dintre cele mai vechi popoare din lume are un calendar aparte, diferit de calendarul civil pe care-l folosim azi cu toții. Conform calendarului ebraic, Anul Nou (în ebraică ראש השנה Rosh Hashanah sau Roș Hașana care înseamnă literar capul sau începutul anului) se serbează în primele două zile ale lunii Tișrei. În acest an, Anul Nou Evreiesc, al 5775-lea an de la  cade în zilele de 25-26 septembrie 2014. 



La fel ca și evreii din lumea largă, și cei din Sălaj au marcat momentul trecerii în noul an printr-o rugăciune la Sinagoga din Șimleu Silvaniei urmată de tradiționala masă de Rosh Hashana la vechea școală evreiască.




La apelul lansat de Dan Has, președintele Comunității Evreilor din Sălaj au răspuns aproximativ 50 de persoane, evrei dar și neevrei - prieteni ai comunității. Înainte de începerea ritualului, a fost rugat să vorbească despre însemnătate sărbătorii de Rosh Hashanah, domnul Daniel Stejerean - director al Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.


Apoi, Dan Has președintele Comunității Evreilor din Sălaj, de data aceasta în calitate de oficiant de cult, a rostit alături de ceilalți credincioși rugăciuni de mulțumire pentru anul care se încheie.





Emoționant a fost momentul în care, conform tradiției iudaice, s-a suflat în Shofar (instrument muzical antic din corn de berbec). Acesta este și motivul pentru care sărbătorii i se mai spune și Yom Hatrua - Ziua Sunării.




După ceremonialul religios, întreaga comunitate și toți cei prezenți s-au mutat la vechea școală evreiască din Șimleu Silvaniei, acolo unde au luat o masă împreună. De pe masă nu au lipsit tradiționalele mere cu miere - de asemenea un simbol care semnifică dorința ca Anul Nou să fie bun și dulce. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu