vineri, 8 august 2014

Evreii din Sălaj sunt solidari cu statul Israel

Joi 7 august 2014, la sinagoga din Șimleu Silvaniei, singura rămasă în picioare în județul Sălaj, a avut loc o acțiune prin care evreii dar și locuitori ai orașului Șimleu Silvaniei și-au arătat sprijinul moral față de statul Israel. Prin această activitate Șimleu Silvaniei se alătură celorlalte orașe din toată lumea în care au fost organizate activități similare, sub genericul ”Stands With Israel” 


Evrei și români reuniți la Șimleu pentru a-și arăta solidaritatea cu statul Israel. Foto: Răzvan Petrovan

Statul Israel trece prim momente grele pe fondul escaladării operațiunilor militare din Fâșia Gaza. În întreaga lume comunitățile evreilor din diaspora, dar și neevrei au organizat activități prin care au dorit să-și arate sprijinul pentru Israel. 
Evreii din Sălaj au afișat un banner cu însemnele comunității. Foto: Răzvan Petrovan
Și județul Sălaj se alătură acestor manifestări de susținere prin organizarea evenimentului ”UNIȚI pentru Pace” de la Șimleu Silvaniei. Promovarea a fost făcută prin intermediul rețelelor de socializare, fiind creată special pagina de Facebook Șimleu Silvaniei-Romania Stands With Israel. La apelul organizatorilor au răspuns atât membri comunității evreilor din Sălaj cât și reprezentanți ai Primăriei Orașului Șimleu Silvaniei, elevii cercului de pictură ”Silvan Art” dar și reprezentanți ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

participanții la activitatea de susținere a statului Israel. Fot. Răzvan Petrovan
Au fost arborate drapele ale României și ale Israelului, un banner cu însemnele Comunității Evreilor din Sălaj dar și mesaje de susținere a statului evreu și mesaje anti-război. 



Tablou realizat de Lupo Violeta, elevă a profesorului Dumitru Costălaș în cadrul cercului de pictură Silvan Art
În Sinagoga din Șimleu Silvaniei a fost intonat imnul statului Israel, după care au rostit alocuțiuni primarul orașului domnul Septimiu Cătălin Țurcaș și directorul Muzeului Memorail al Holocaustului din Transilvania de Nord, domnul Daniel Stejerean.

Primarul orașului Șimleu Silvaniei vorbind celor prezenți la eveniment. Foto: Răzvan Petrovan
copiii arborând drapelul statului Israel

Apoi președintele Comunității Evreilor din Sălaj, domnul Dan Has alături de ceilalți bărbați evrei, a rostit două rugăciuni în limba ebraică. Tefillat lislom Medinat Israel - este rugăciunea pentru statul Israel iar  Miseberah Lehaialei Țahal  - este rugăciunea rostită pentru soldații evrei.

Evreii sălăjeni rugându-se pentru statul Israel și pentru soldații acestuia. Foto: Răzvan Petrovan
Dan Has, președintele comunității evreilor din Sălaj rostind rugăciuni în limba ebraică. Foto: Răzvan Petrovan


Despre eveniment au scris publicațiile:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu