luni, 7 iulie 2014

O zi cu Eva Mozes Kor


Am ajuns acasă după o zi lungă de vară. O zi extrem de călduroasă, o zi grea, obositoare. Dar pe de altă parte o zi cu totul și cu totul specială. O zi în care localitatea Porț din comuna Marca a avut oaspeți de seamă. O zi importantă pentru Comunitatea Evreilor din Sălaj, o zi importantă pentru toți locuitorii județului. O zi cu Eva Mozes Kor. 


Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a Holocaustului depănând amintiri la Porț



Eva Mozes Kor este supraviețuitoare a Holocaustului, a teribilelor experimente făcute de dr. Mengele pe gemeni în cadrul lagărului de exterminare de la Auschwitz. La 70 de ani de la fatidicul an 1944, Eva Mozes Kor se întoarce acasă la Porț, la ceea ce a mai rămas din casa în care s-a născut și pe care părinții ei a vândut-o în 1943, parcă presimțind ce avea să se întâmple.
Eva Mozes Kor întâmpinată de reprezentantul comunității evreilor din Sălaj Petre Gross
O zi emoționantă în care Eva Mozes Kor a avut puterea să depene amintiri, să stea de vorbă în limba engleză, în maghiară sau chiar în română cu sătenii, cu actualii proprietari ai locului în care a copilărit, cu fosta ei colegă de școală generală, cu turiștii americani care au însoțit-o în România, cu toți cei prezenți. 




Eva Mozes Kor și Crăciun Lucia vizitând curtea copilăriei

O zi cu totul specială, în care însuși artistul german  Gunter Demnig, inițiatorul proiectului Stolperstein - proiect prin care în întreaga Europă au fost montate peste 40.000 de pietre placate cu cupru cu numele victimelor Holocaustului - a venit la Porț și a montat personal șase astfel de pietre cu numele celor șase membri ai familiei Mozes.


Artistul german Gunter Demnig înstalând pietrele stolperstein
cele 6 pietre stolperstein montate la Porț
O zi în care în Porț a răsunat după foarte mulți ani o rugăciune în ivrit (ebraică) rostită de Petre Gross - secretarul Comunității Evreilor din Sălaj în memoria celor care au pierit în Holocaust.




O zi în care americanii au ținut să viziteze cimitirul evreiesc din Porț în semn de omagiu pentru strămoșii familiei Mozes. O zi în care Eva Mozes Kor a vrut să revadă școală în care a studiat în clasele primare.




Micul cimitir evreiesc din Porț
Eva Mozes Kor în vizită la școala din Porț
O zi în care Eva Mozes Kor a ținut să viziteze locul în care în 1944 a fost Ghetoul de la Cehei și unde directorul Muzeului și Centrului Educațional CANDLES din statul american Indiana a aprins șapte candele - șase în memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului și 1 în memoria celorlalte victime ale discriminării, ale xenofobiei și urii de masă.


Eva Mozes Kor pe locul Ghetoului de la Cehei
O zi în care toți cei prezenți în grupul care au însoțit-o pe Eva au vizitat Sinagoga din Șimleu Silvaniei și expoziția amenajată aici în Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.


Turiști americani în vizită la Sinagoga din Șimleu Silvaniei
Eva Mozes Kor dându-i un autograf lui Petre Gross
O zi încărcată de emoție, o zi densă, o zi cu multe învățăminte pe care cred, că toți cei care au participat la evenimente nu o vor uita prea ușor. 

O zi în care Eva Mozes Kor a dat o lecție de viață tuturor celor prezenți. O zi binecuvântată!  O zi cu Eva Mozes Kor!

foto și text: Mirel Matyas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu