elevi, profesori, urmași ai supraviețiutorilor Holocaustului și membri ai comunității la Cimitirul Evreiesc din Zalău |
Instituția școlară amintită, beneficiază de un colectiv de cadre didactice cu inițiativă, care se implică în organizarea multor altor activități și proiecte educative extrașcolare. Profesorii de istorie, doamnele Iuga Mariana și Chiș Anca au organizat în fiecare an activități de comemorare. De data aceasta, grație parteneriatului dintre școală și comunitatea evreilor sălăjeni, activitățile de comemorare au fost mult mai vizibile.
se pun bazele unei colaborări între Comunitatea Evreilor din Sălaj și Colegiul Tehnic API |
Directorul unității profesor Lung Ioan a vorbit elevilor despre evenimentul de comemorare, amintind că această zi a fost oficiată printr-un decret din 2004. A prezentat activitățile ce vor avea loc și a mulțumit membrilor comunității evreilor pentru implicare în acest proiect.
președintele Dan Has alături de directorul Ioan Lung și profesoare Mariana Iuga |
Dan Has rostind rugăciunea Izkor |
membri comunității evreilor din Sălaj prezenți la evenimentul de comemorare |
După acest moment, un grup de elevi însoțiți de doamnele profesoare Chiș Anca și Irimeș Andreea și de domnul profesor Matyas Mirel au vizitat împreună cu membri comunității evreilor, Cimitirul Evreiesc din Zalău. Aici au ascultat relatări legate de tragicele evenimente de cum 70 de ani și au depus simbolic flori la mormintele și pietrele funerare ce amintesc de victimele holocaustului. Doamna Ana Cocu a pus pietre, conform tradiției iudaice la mormântul bunicului ei, iar elevii și profesorii au depus flori la mormântul familie Szinétar. A fost ales în mod simbolic aceste pietre funerare, pentru că pe de o parte pe una dintre pietre apare mențiunea ”deportat și ucis la Auschwitz”, iar pe de altă parte pentru că familia Szinétar a fost una dintre cele mai respectabile familii de evrei din Zalău.
doamna Ana Cocu la morműntul bunicului ei |
elevi de la API în vizită la Cimitirul Evreiesc cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului |
flori la mormântul celor dispăruți la Auschwitz |
depuneri de flori la mormântul familiei Szinétar |
Un alt grup de elevi, însoțiți de doamna profesoară Iuga Mariana au vizionat emoționantul documentar Anne Frank - despre viața și jurnalul adolescentei care a fost deportată și ucisă în lagărul de exterminare de la Auschwitz, cu doar câteva luni înainte de terminarea războiului și eliberarea lagărului.
Mai trebuie amintit faptul că tot cu această ocazie, doamnele profesoare de istorie au întocmit un material informativ care a fost distribuit profesorilor diriginți pentru a fi folosit la orele de dirigenție.
Ne exprimăm speranța ca astfel de activități educative să continue și pe viitor, membri Comunității Evreilor din Sălaj exprimându-și dorința de implicare în dezvoltarea unor proiecte comune.
Text și fotografii prof. Mirel Matyas
Emotionant! Felicitari Mirel!
RăspundețiȘtergere