luni, 30 iunie 2014

Descoperim rădăcinile evreiești - BERESHIT 8

În perioada 26-29 iunie 2014, s-a desfășurat la Galați cea de a VIII-a ediție a Universității Comunității Evreiești Europene, cunoscută sub numele Bereshit. Îndrăgitul program Bereshit este rodul bunei colaborări între JDC (The American Jewish Joint Distribution Committee) și FCER (Federația Comunităților Evreiești din România). Organizatori, alături de cele două instituții deja amintite, sunt JCC (Centrul Comunitar Evreiesc) și Comunitatea Evreilor din Galați. Devenit deja o tradiție în comunitățile evreiești din România, programul ”Bereshit” presupune o serie de prelegeri ale unor importanți profesori din Israel, legate de tradiții și obiceiuri evreiești, istoria Israelului, probleme actuale ale lumii iudaice.


miercuri, 18 iunie 2014

Bereshit 8 - Galați

Bereshit  - Universitatea Comunității Evreiești Europene, este un program de studiu iudaic la nivel academic, dedicat evreilor, membri ai Federației Comunității Evreilor din România și / sau posesorilor de card JCC. Ca în fiecare an, evenimentul este organizat de Centrul Comunitar Evreiesc (JCC) și se desfășoară sub egida The American Jewish Joint Distribution Committee și Federația Comunităților Evreiești din România.



duminică, 15 iunie 2014

Detalii de arhitectură funerară evreiască la Șimleu Silvaniei

Șimleu Silvaniei, orașul de la poalele Măgurii, a fost poate cel mai important centru al evreilor din județul Sălaj. Sunt câteva argumente în sprijinul afirmației de mai sus: existența unei mari sinagogi - singura rămasă în picioare până astăzi, înființarea de către trupele hortyste maghiare a Ghetoului de la Cehei și nu în ultimul rând cimitirul evreiesc, cel mai mare din județ.


miercuri, 11 iunie 2014

Cimitirul Evreiesc din Zalău


În orice comunitate sau pentru orice grup etnic, cimitirele reprezintă adevărate pagini de istorie. Istorie scrisă în piatră. Pe pietrele funerare sunt trecute de regulă numele oamenilor și anii între care aceștia au trăit. Istoricii și nu numai, pot obține informații prețioase despre istoria unei familii, a unei comunități. Pe de altă parte, la cimitirele vechi se pot observa cum a evoluat cultura și civilizația comunității respective din punct de vedere al ritualului de înmormântare, al artei și arhitecturii pietrelor funerare. Fără îndoială, cimitirele oferă informații nealterate de ideologii sau curente de opinie. Doar timpul nemilos își lasă amprenta asupra pietrelor și monumentelor funerare. Din alt punct de vedere, starea unui cimitir spune mult despre comunitatea respectivă, despre modul în care aceasta se raportează la trecut. În general comunitățile acordă o atenție specială cimitirului, acolo încă se mai păstrează legătura invizibilă dintre strămoșii plecați de mult în lumea celor drepți și cei rămași să ducă mai departe tradițiile, obiceiurile și istoria.

sâmbătă, 7 iunie 2014

70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord

Între 31 mai și 6 iunie 1944, evreii din Sălaj, concentrați în Ghetoul Cehei de lângă Șimleu Silvaniei, au fost deportați prin intermediul a trei transporturi. Vagoanele încărcate cu evrei la Cehei s-au oprit pe ”peronul morții” la Auschwitz-Birkenau. Au fost transportați un număr de 7851 evrei, dintre care foarte puțini au supraviețuit Holocaustului. Un astfel de eveniment de comemorare nu a putut fi trecut nemarcat de comunitatea evreilor din Sălaj. Evenimentele desfășurate la Șimleu Silvaniei în data de 29 mai 2014, au fost reflectate pe larg în mass-media locală. Vă prezentăm câteva din articolele publicate cu această ocazie.


vineri, 6 iunie 2014

Evreii în opera lui Rembrandt

În aceste zile, până pe 8 iunie 2014, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, se poate vizita cea de a doua parte a expoziției ”Rembrandt - Apogeul Artei Gravurii”. Această a doua parte a expoziției este dedicată portretelor. Portrete de bărbați, portrete de femei, schițe de studiu - toate te poartă într-un univers al gravurii secolului al XVII-lea. Printre gravurile prezentate se numără și câteva care care îi reprezintă pe evrei.


Comemorarea Zilei Internaționale a Holocaustului

În data de 26 ianuarie 2014, s-a desfășurat la Șimleu Silvaniei, în organizarea Primăriei Orașului Șimleului Silvaniei și a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, un eveniment emoționant de comemorare a victimelor Holocaustului. La eveniment au participat și membrii comunității evreilor din Sălaj, Bihor, Satu Mare și Cluj. Evenimentul a ținut capul de afiș a mass-mediei locale dar și a celei naționale.





Evreii din Sălaj - o comunitate ce renaște

Caracterul multiconfesional și multietnic al județului Sălaj, rezidă din faptul că de-a lungul istoriei pe acest teritoriu au conviețuit diferite etnii. Alături de români au trăit maghiari, evrei, slovaci, romi, fiecare având cultura și religia proprie. Cu unele excepții, etniile de aici au conviețuit pașnic, destinul lor împletindu-se în mod armonios. Una dintre minoritățile Sălajului, importantă din punct de vedere numeric până înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost comunitatea evreiască. Totul s-a transformat în calvar odată cu cedarea Ardealului de Nord și implicit a Sălajului istoric, Ungariei Hortyste în august 1940. În acei ani, comunitatea evreilor aproape a dispărut, odată cu deportările în lagărele de exterminare nazistă. Au urmat anii comunismului când evreii care au supraviețuit au emigrat în Europa de Vest, peste Ocean sau în nou înființatul stat Israel. Însă în ultimii ani, încet, încet, comunitatea evreilor pare să-și revină miraculos, renăscând din propria-i cenușă la fel ca Pasărea Phoenix. La împlinirea a 70 de ani de la deportările din Transilvania de Nord, blogul Foto-Travel se alătură evenimentelor de comemorare, prin publicarea unei serii de articole dedicate acestei comunități. 



miercuri, 4 iunie 2014

Sinagogile din Sălaj


Demult, tare demult, acum mai bine de 70 de ani, când comunitatea evreilor sălăjeni era prosperă, existau pe teritoriul actualului județ Sălaj (fostele județe Sălaj și Someș) sinagogi și case de rugăciune. Acum, n-a mai rămas în picioare decât Sinagoga de la Șimleu Silvaniei și aceasta transformată în Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. 




La început de drum

Printre minoritățile etnice ale județului Sălaj se numără și comunitatea evreilor. Fiind înainte de cel de-al doilea război mondial o comunitate importantă, datorită deportărilor din 1944, respectiv valului de emigrări din anii comunismului, aceasta aproape că a dispărut cu totul. Puținii evrei care au mai rămas au fost afiliați ca obște comunității din Cluj-Napoca. 

Însă, la fel ca Pasărea Phoenix, comunitatea evreilor din Sălaj a renăscut, azi numărând aproape 50 de membri. Încă de anul trecut au fost făcute toate formalitățile care au permis reînființarea Comunității Evreilor din Sălaj, afiliată la Federația Comunităților Evreilor din România.



Iată de ce, considerăm că prin acest blog putem susține și în mediul online, activitățile unei comunități tinere, aflată la început de drum, dar ancorată în istoria milenară a poporului evreu.